06 marca

06 marca

Śniadanie dla małych i dużych - placuszki twarogowo-bananowe

Ten przepis wyszedł mi...zupełnie przypadkiem :) Miałam w głowie pomysł na placki śniadaniowe, wiedziałam że chcę użyć do nich banana oraz twaróg. Twaróg to idealne źródło białka, zarówno dla małych milusińskich tak jak i dla dorosłych. Jest to też doskonała propozycja na posiłek po treningu, czy pożywne śniadanie przed bieganiem. Przemycony w placuszkach sprawia że nie czuć jego smaku, nawet Ci co nie lubią twarogu nie wyczują jego smaku :) Do wykonania takiego śniadania nie trzeba wiele, a na pewno nie potrzebujecie nic prócz miski, łyżki, trzepaczki i patelni :)



Moje dzieci lubią jeść placuszki, zwłaszcza z zdrowymi, domowymi konfiturami, jogurtem, czy świeżymi owocami lub solo np do szkoły.







Placuszki twarogowo-bananowe






Składniki na 8-10 placuszków (2 porcje dla dorosłych)




  • 150 g serka twarogowego "Hula Krasula" lub 150 g twarogu chudego
  • 2 jajka wielkość M
  • 5 czubatych łyżek mąki owsianej
  • 1 duży dojrzały banan
  • opcjonalnie odrobina laski wanilii
  • dwie łyżki oleju do smażenia 




Przygotowanie




Jajka lekko roztrzepujemy, dodajemy twaróg i widelcem go rozgniatamy. Na desce do krojenia rozgniatamy widelcem banana (im bardziej dojrzały banan tym lepiej, rozgniatanie pójdzie szybciej, i placki będą słodsze), dodajemy banana i mąkę do miski z jajkami i twarogiem. Wszystko mieszamy, masa powinna być bardzo gęsta, jak na ciasto. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy łyżkę oleju, nakładamy ciasto dużą łyżką na patelnię i smażymy na średnim ogniu około 3-4 minuty z każdej strony. Jeśli nie chcecie smażyć na oleju można go wlać do ciasta i smażyć na suchej, dobrze rozgrzanej patelni. 







Gotowe placuszki dekorujemy wedle uznania, tak jak lubimy najbardziej lub wcinamy solo. Myślę że placuszki spokojnie można jeść na drugi dzień, pod warunkiem że przechowamy je w lodówce w zamkniętym pojemniku. Ja najbardziej lubię jeść wszelkie placki, czy pankejki z jogurtem, konfiturą lub świeżymi owocami. Zamiast banana można dodać starte jabłko i odrobinę zdrowego słodzidła, takiego tak syrop klonowy, czy z agawy, miód (nie dla dzieci poniżej 1 roku życia!), cukier kokosowy lub ksylitol.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Koniecznie musze wyprobowac przepis! Uwielbiam placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też :D Już zapisuję przepis i pewnie w najbliższym czasie skorzystam.

      Usuń
  2. Zapiszę sobie. Uwielbiam wszelkie placuszki na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja i mój synek uwielbiamy takie śniadania, więc na pewno wypróbuje przepis. Placuszki wyglądają naprawdę smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetyczne placuszki.
    Też bardzo lubimy takie przekąski, na podwieczorek jadamy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza! Jest mi niezmiernie miło że odwiedzasz mojego bloga i zostawiasz po sobie ślad. Ściskam!

Copyright © 2016 O bieganiu i nie tylko , Blogger