27 listopada

27 listopada

Rozgrzewający krem dyniowy

Sezon na jesienne warzywa wciąż jest w pełni. W chłodne dni warto postawić na rozgrzewające potrawy,  a sezonowe produkty dają nam bogactwo swoich witamin, świeżość oraz bogaty smak. Miałam w domu dynię piżmową, postanowiłam zrobić z niej zupę krem. Wiem, że zupa dyniowa kojarzy się z mdłym smakiem, trudno jest nadać dyni głębokiego smaku. Postanowiłam odczarować tę potrawę, zrobić ją w nieco inny sposób. Efekt jest powalający!






Chciałam wydobyć inny smak zupy, nieco pikantny i wyrazisty. W lodówce miałam kawałek batata, z którego dzień wcześniej robiłam frytki. Nie lubię w kremach kasz czy makaronów, a chciałam dodać coś co zagęści zupę. Zdecydowałam się na pospolitego ziemniaka. Do tego podsmażona na rumiano cebulka, odrobina czosnku i nieco inna kompozycja przypraw.

Wybrałam inną metodę obróbki warzyw, nie gotowałam ich a upiekłam, i to dość mocno, w piekarniku! Uzyskałam efekt jakby grillowanych, mocno spieczonych warzyw, momentami lekko przypalonych. I to dało ten zupełnie nowy smak! Koniec z mdłą zupą dyniową!





Składniki:



  • mała dynia piżmowa
  • 1/4 batata
  • 2 duże ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 500 ml wody
  • 100 ml mleczka kokosowego z puszki
  • 1/2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do posmarowania warzyw



Wykonanie:




  • Dynię kroimy w plastry z skórką, ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części, 1/4 batata zostawiamy w całości z skrórą. Wykładamy warzywa na blachę piekarnika wyłożonej papierem, polewamy oliwą i solimy. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni z termoobiegiem. Pieczemy warzywa 30-40 minut aż będą mocno rumiane.
  • Cebulę kroimy drobno, czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy. Smażymy cebulę na oleju, najlepiej w garnku, na złoty kolor i dopiero gdy cebula jest gotowa wrzucamy na chwilę czosnek. Pilnujemy by czosnek nie zrobił się brązowy.
  • Wyciągamy warzywa z piekarnika, obieramy z skóry dynię i batata. Kroimy na mniejsze części. Wrzucamy do garnka z cebulą i czosnkiem i chwilę smażymy. 
  • Zalewamy warzywa wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy około 3 minuty. Dolewamy mleczko kokosowe i blendujemy na gładką masę. 


Gotową zupę podajemy z poszarpaną mozzarellą lub pestkami dyni.



3 komentarze:

  1. DZIĘKUJĘ CI ZA TEN PRZYSTĘPNY, PROSTY PRZEPIS, mam kilka dyni w piwniczce, dumałam nad nimi długo, teraz wiem jak się za nie zabrać, a nóż zasmakujemy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Krem z dyni to absolutny must have każdej zimy w naszym domu, wolę bez batata, ale z też jest pycha ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Absolutnie wszystkie wariacje na temat dyni biorę w ciemn.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza! Jest mi niezmiernie miło że odwiedzasz mojego bloga i zostawiasz po sobie ślad. Ściskam!

Copyright © 2016 O bieganiu i nie tylko , Blogger